KUCHNIA

Smak dzieciństwa prosto z Ameryki

Mac and cheese, czyli makaron z serem w sosie beszamelowym, to jedno z najbardziej znanych dań kuchni amerykańskiej. Jest niezwykle proste w przygotowaniu, a jego smak zadowoli niemal każde podniebienie. Wyjaśniamy, na czym polega jego fenomen i podpowiadamy, jak przyrządzić je w polskiej kuchni.

Potrawa, która poprawia nastrój

Każdy z nas ma takie dania, które wywołują u niego wyłącznie pozytywne wspomnienia. Gdy myślimy o pierogach, w głowie pojawia się obraz uśmiechniętej babci, trzymającej w dłoniach wypełniony nimi po brzegi półmisek. Od razu przenosimy się w myślach do czasów beztroskiego dzieciństwa, gdy o kaloriach nikt z nas jeszcze nie słyszał, a pochłonięcie największej liczby pierogów było powodem do dumy. Tak naprawdę każdy naród ma potrawę, która jego przedstawicielom kojarzy się w podobny sposób. Amerykanie ukuli nawet z tej okazji specjalne określenie comfort food, co w wolnym tłumaczeniu oznacza komfortowe jedzenie. Przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych z tym terminem utożsamia przede wszystkim mac and cheese.

W czym tkwi sekret mac and cheese?

Choć dokładne pochodzenie tej potrawy jest nieznane, zakłada się, że przywędrowała ona do USA z Europy Północnej jeszcze w XVIII wieku. To właśnie Amerykanie rozsławili ją jednak na cały świat. Sekret mac and cheese tkwi w prostocie. Nawet najmniej uzdolniony adept kuchni bez problemu przygotuje to danie ze składników, które znajdują się w każdym domu. Połączenie makaronu i sera to idealny przepis na zaspokojenie kulinarnych potrzeb również tych wybrednych osób, w tym dzieci. Smak dania jest na tyle uniwersalny, że zaakceptują go wszystkie kubki smakowe.

Mac and cheese po polsku

Oryginalny przepis na mac and cheese rekomenduje ser typu cheddar jako główny składnik. Wynika to prawdopodobnie z faktu, iż to właśnie ten rodzaj jest najłatwiej dostępny w Stanach Zjednoczonych. W polskiej kuchni bez obaw możemy go zastąpić popularniejszymi w naszym regionie gatunkami sera holenderskiego, jak gouda czy edam. Walory smakowe potrawy na pewno na tej zamianie nie ucierpią. Mac and cheese jest daniem wegetariańskim.

Lista składników (dla czterech osób)

  • Opakowanie (500g) drobnego makaronu typu kolanka
  • 300g sera żółtego Gouda lub Edam
  • 50g masła
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 400ml mleka
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Opcjonalnie: bułka tarta do posypania

Sposób przygotowania

W garnku lub głębokiej patelni na wolnym ogniu roztapiamy masło. W międzyczasie ścieramy ser na tarce o grubych oczkach. Gdy masło się roztopi, dosypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Mikstura powinna mieć kremową konsystencję. Dosypujemy starty ser i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Na koniec wsypujemy surowy makaron i ponownie mieszamy, nie zdejmując garnka z gazu. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Całość przelewamy do wysmarowanego masłem naczynia odpornego. Wierzch opcjonalnie możemy posypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po wyjęciu należy odczekać około 10 minut przed nałożeniem dania na talerz. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *