KUCHNIA

Słodki i mocno czekoladowy deser – zrób niespodziankę dzieciom!

Co uwielbiają dzieci? Oczywiście czekoladę! Słodką, aksamitną i rozpływającą się w ustach… Chcąc więc sprawić najmłodszym prawdziwą przyjemność, warto przygotować im słodki, czekoladowy deser, który przy okazji będzie bardzo apetycznie wyglądał. Spokojnie, wcale się przy nim nie napracujesz – nie wymaga nawet pieczenia. Wystarczy, że masz niecałe pół godziny czasu. To co, zaczynamy?

Mus czekoladowy z bitą śmietaną i z owocami

Prosty sposób na osłodzenie życia

Podawanie dzieciom słodyczy jest dość kontrowersyjne, co nie dziwi z uwagi na rosnący problem otyłości wśród najmłodszych. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu, nie można zaproponować swoim pociechom czegoś naprawdę słodkiego i pysznego. Najlepiej oczywiście przygotować taki deser samodzielnie – masz wówczas pewność co naprawdę kryje się w jego składzie. Nasz pomysł na słodki i szybki deser dla dzieci nie jest dietetyczny i posiada w swoim składzie cukier, ale nadal jest lepszym rozwiązaniem niż kupne ciastka, żelki lub inne, nafaszerowane chemią słodkości. Taki pyszny deser, warto podawać maluchom przy wyjątkowych okazjach lub np. na pocieszenie po ciężkim dniu. Niżej znajdziesz zaś nieco zdrowszą, odchudzoną wersję deseru, którą można jeść znacznie częściej. Wypróbuj obie – dzieci na pewno będą zachwycone.

Mus czekoladowy z owocami i bitą śmietaną

Do klasycznego musu czekoladowego dodaje się surowe jajka. My jednak pominęliśmy je ze względu na  to, że deser ten jest dedykowany dzieciom, a nie powinny one spożywać surowych jajek ze względu na zagrożenie m.in. salmonellą. Z czekoladowym musem znakomicie komponują się kwaśne owoce jak np. maliny, porzeczki lub kiwi. My użyliśmy tych ostatnich, które zawierają dużą ilość witaminy C i świetnie zrównoważą intensywną słodycz czekolady.

Składniki na 4 porcje musu

– 50 g gorzkiej czekolady (o zawartości co najmniej 74 proc. kakao)

– 50 g czekolady mlecznej

– 200 ml śmietanki 30 proc.

– łyżeczka cukru pudru

Składniki na bitą śmietanę:

– 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki

– 250 g serka mascarpone

– 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

– kiwi lub inne kwaśne owoce

– płatki migdałów

– rurki lub ciasteczka maślane.

Przygotowanie: Czekoladę rozpuść poprzez umieszczenie jej w misce nad wrzącą wodą (tzw. kąpiel wodna) i przestudź. Ubij śmietaną, dodając do niej cukier puder. Na koniec dolej do śmietany czekoladę – wlewając ją stopniowo i nie przerywając ubijania. Masa ma mieć postać gładkiego, aksamitnego musu. Śmietanę kremówkę również ubijaj, a kiedy zacznie gęstnieć, dodaj cukier puder i powoli dorzucaj mascarpone. Ubijaj aż uzyskasz efekt puszystej, bitej śmietany. W pucharkach lub szklankach układaj naprzemiennie: warstwę musu czekoladowego, bitej śmietany i owoców – tworząc z nich dwa piętra. Ostatnią warstwą ma być bita śmietana – posyp wierzch płatkami migdałów i włóż do środka rurki lub ciasteczka.

Zdrowsza wersja? Zapamiętaj ten sposób

Jeśli natomiast chcesz podać dzieciom nieco zdrowszą wersję powyższego deseru, zastosuj się do poniższych wskazówek – przygotujesz dzięki nim mus czekoladowy i bitą śmietanę w wersji fit:

– Zdrowy mus czekoladowy uzyskasz blendując ze sobą miękkie awokado, 2 łyżki płatków migdałów, dojrzałego banana, 3 łyżki kakao, łyżkę mleka i opcjonalnie – odrobinę miodu.

– Zamiast bitej śmietany z mascarpone, możesz podać kremową kaszę jaglaną, przypominającą konsystencją pudding. Wystarczy, że ugotujesz kaszę na mleku kokosowym, dodasz łyżkę oleju kokosowego, dojrzałego banana oraz wiórki kokosowe i zmiksujesz na gładką masę

Bardzo możliwe, że dzieci nawet nie zauważą różnicy. Takie domowe desery na pewno skutecznie odciągną maluchy od sklepowych słodyczy, w końcu w domu będą na nich czekały znacznie lepsze łakocie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *