DOM

Pomysł na sałatkę do grilla

Sezon grillowy to czas, na który po srogiej zimie czekamy z niecierpliwością i wraz z pierwszymi promykami słońca wyciągamy nasze sprzęty, przygotowując smaczne potrawy zarówno te mięsne, jak i rybne, czy też warzywne. Grillowana karkówka, szaszłyki, a także różnego rodzaju kiełbaski to prawdziwy rarytas, który najczęściej gości na naszych ogródkowych stołach. Jeśli decydujemy się jednak na grillowanie samego mięsa, powinniśmy pomyśleć również o jakimś dodatku do niego, najlepiej w postaci lekkiej sałatki. Poniżej ciekawe i sprawdzone przepisy.

Grecka sałatka z serem feta

Czarne lub zielone oliwki oraz ser feta to świetne połączenie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki na grilla. Nieodłącznym elementem takiej sałatki powinna być również sałata lodowa oraz własnoręcznie przygotowany winegret. Czego będziemy jednak potrzebować, aby przyrządzić przepyszną grecką sałatkę?

Składniki:
1 główka sałaty lodowej,1 opakowanie sera feta (zamiast prawdziwej fety, która ma dosyć specyficzny smak, możemy użyć np. sera sałatkowego Favita),2 średniej wielkości ogórki zielone,mały słoik czarnych lub zielonych oliwek (można też użyć mieszanki),10 sztuk pomidorków koktajlowych,natka pietruszki,odrobina soli i pieprzu do smaku

Składniki na sos winegret:
1 ząbek czosnku, 2 cytryny,kilka łyżeczek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Sałatę lodową, ogórki oraz pomidorki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Sałatę dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy cienko ze skórki i kroimy w plasterki, pomidorki koktajlowe na połówki, natomiast fetę w kosteczkę. Sałatę wrzucamy do większej miski, dodajemy ogórki, oliwki, pomidorki, ser, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Do małej miseczki wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy świeżo wyciskany sok z cytryny oraz kilka łyżeczek oliwy z oliwek. Sos dokładnie mieszamy, polewając nim następnie sałatkę.

Zielona sałatka z sezonowych warzyw

Zielona sałatka ze świeżym ogórkiem, porem oraz papryką idealnie sprawdza się jako dodatek do grillowanych ryb, gdyż jest bardzo lekka i orzeźwiająca. W jaki sposób możemy ją przygotować?

Składniki:
1 główka lodowej sałaty, 2 zielone papryki,2 zielone ogórki,1 mały por (biała część),garść świeżego koperku,1 ząbek czosnku, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego,szczypta soli,pieprzu i cukru

Sposób przygotowania:
Sałatę lodową dokładnie myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również myjemy, ogórki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Paprykę dzielimy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w wąskie paseczki. Pora dokładnie myjemy zwłaszcza w środku (mogą tam znajdować się resztki ziemi), kroimy na pół, a następnie w wąskie paski. Przygotowane w ten sposób składniki mieszamy w dużej misce, dodając posiekany koperek i wstawiając całość do lodówki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy go z jogurtem oraz niewielką ilością soli, pieprzu i cukru. Wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem sałatki polewamy ją przygotowanym sosem i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *